Pasta

Iris Cooperativa Agricola

The place
Pasta Iris is located in Corteregona di Calvatone, in the province of Cremona. This village lies in the south-east part of the Po Valley, far from the industrial and artisanal settlements and the heavy traffic. The company covers about 40 acres inside the Parco Naturale Oglio Sud.

The origin
Founded in 1984, Pasta Iris draws inspiration from the teachings of Ivo Totti, “forerunner” and “pioneer” of organic agriculture in Italy.  They are always developing their agricultural capacity with the intention of promoting organic farming methods and techniques that are the fruit of ongoing research, and often the subject of great interest and debate. In this way they promote the spread of these methods and are a benchmark in the field, both nationally and internationally.

The pasta factory
In May 2005, Cooperativa IRIS acquired the pasta factory “PASTA NOSARI”, which was in great difficulty with 26 jobs at risk. The production plant is located in Piadena (CR), just 6 km from Corteregona di Calvatone. Prior to the acquisition, the two had already worked closely together for a decade. They are both proponents of a management system that is not top-down, enhancing the strength of the social body with the workers themselves. With this acquisition, Cooperativa IRIS has fully achieved its goal of providing its clients direct control of the entire production process. Since January 2009, the pasta produced has been entirely organic and of the highest quality.

Cooperativa Iris works with partners who produce durum wheat and spelt, all of them farms that grow grains according to their specifications. IRIS ensures them a good evaluation, and a price that guarantees continual production. Today, in fact, IRIS grows some of the durum wheat, determines the manner and time of milling, and monitors storage at a trusted mill. The internal production time for the pasta is no longer than 7 days from the milling of grains.

For more information about their products, the production methods and the history, check their website!

Dove siamo
L’azienda si trova a Corteregona di Calvatone provincia di Cremona, nella parte sud-est della pianura padana, lontana da insediamenti industriali e artigianali e da vie di traffico intenso. Si estende per circa 40 ettari all’interno del Parco Naturale Oglio Sud.

Le origini
Fondata nel 1984, traendo ispirazione dagli insegnamenti di IVO TOTTI, “precursore” e “pioniere” dell’Agricoltura Biologica in Italia, da sempre sviluppa le proprie capacità agronomiche, con l’intento di promuovere le metodologie e le tecniche dell’agricoltura biologica che, frutto di continua ricerca, sono spesso oggetto di grande interesse e dibattito, favorendo così il diffondersi della loro applicazione e diventando un punto di riferimento per il settore nazionale ed internazionale.

Il pastificio
Dal maggio 2005, la Cooperativa IRIS ha acquisito il Pastificio “PASTA NOSARI” in forti difficoltà, erano a rischio 26 posti di lavoro. Lo stabilimento è a Piadena (CR), situato a soli 6 km. dalla sede di Calvatone, con il  quale già collaborava strettamente da un decennio. Propongono una gestione non verticistica, potenziando il corpo sociale con i lavoratori stessi.  Con questa acquisizione la cooperativa concretizza a pieno l’obiettivo di garantire ai propri clienti il controllo diretto dell’intera filiera produttiva della pasta biologica di qualità, da gennaio 2009 il pastificio è interamente a produzione biologica.

Collaborano con soci che producono il grano duro, il farro; inoltre anche aziende agricole coltivano i grani secondo i loro indicazioni, assicurano un ottima valutazione con un prezzo che garantisca le produzione agricola. Oggi, infatti, IRIS coltiva parte del grano duro, ne controlla lo stoccaggio presso un molino di fiducia, ne determina le modalità ed i tempi di  molitura. Per la procedura interna la pastificazione avviene non oltre 7 giorni dalla molitura dei grani. Il Pastificio IRIS dal 01 gennaio 2009 produce esclusivamente biologico.

Per ulteriori informazioni sui loro prodotti, i metodi di produzione e la storia, controlla il loro sito web!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s